Via Danny De Vetter, Hoofdman-Voorzitter van de Koninklijke en Graaflijke Handbooggilde St. Sebastiaan de Eendracht van Ooidonk uit Bachte-Maria-Leerne ontvingen wij dit krantenbericht uit 1824.

Het artikel over de “Gaey-Schietinge” verscheen op 17 mei 1824 – België was nog geen zelfstandige staat – in “De Gazette van Gend” en heeft het over d’Herberghe De Sterre. Wij kregen alvast kippenvel bij het lezen van dit artikel. We zeggen regelmatig tegen klanten “als de muren konden praten,… wat zou er niet allemaal verteld worden”.
Op het moment van verschijnen van dit bewuste artikel was De Sterre al bijna 250 jaar oud! U leest het goed, De Sterre werd gebouwd eind 16de eeuw en is daarmee 1 van de oudste gebouwen op grondgebied Deinze.
Eind 16de eeuw werd Kasteel Ooidonk door een brand verwoest. Het kasteel werd heropgebouwd en ten behoeve van de werklui werd een herberg gebouwd waar de werkmannen konden eten en onderdak vonden voor de nacht.

Die herberg was en is nog steeds, nu bijna 500 jaar later “De Sterre”, vandaag “Brasserie De Sterre”.
Heb je zelf foto’s, herinneringen, anekdotes,…? Wij zijn zeer benieuwd, mail ze naar info@brasseriedesterre.be of post ze op onze Facebook pagina www.facebook.com/brasseriedesterre .