1. Boerderij

Kasteel Ooidonk (en niet Kasteel van Ooidonk zoals je vaak leest) is oorspronkelijk ontstaan in de 12de eeuw als een boerderij. Het werd in zijn rijke historie twee maal helemaal verwoest, de laatste keer in 1579 door een brand. In 1595 werd het kasteel herbouwd in zijn huidige renaissancestijl.

2. 1 letter verschil, 6 generaties verder

Sinds 1864 is het Kasteel Ooidonk eigendom van de Familie t’Kint de Roodenbeke. De huidige eigenaar is Graaf Henry t’Kint de Roodenbeke.
Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn oudgrootvader Henri. 1 letter verschil maar 6 generaties verder.
Trouwens, je oudgrootvader is de overgrootvader van je overgrootvader… we hebben het zelf ook even moeten opzoeken.

3. Bezoeken

Wist je dat je zowel het Kasteel zelf als de prachtige tuinen kan bezoeken ? Voor meer informatie hierover, ga naar www.ooidonk.be

3. Sint-Maria-Leerne

Kasteel Ooidonk ligt op grondgebied van Sint-Maria-Leerne, dat in 1823 werd samengevoegd met Bachte en vanaf dan Bachte-Maria-Leerne werd. Sinds de fusie van 1977 hoort Bachte-Maria-Leerne bij Deinze.

4. De Sterre

Het gebouw waarin onze Brasserie wordt uitgebaat is eveneens eigendom van Graaf Henry t’Kint de Roodenbeke. Volgens archiefstukken werd De Sterre gebouwd in de 16de eeuw bij de aanleg van de Ooidonkdreef en moet destijds dus één van de eerste gebouwen – zoniet hét eerste – in de dreef geweest zijn, op het Kasteel zelf na natuurlijk. De Sterre was in de tweede helft van de 19de eeuw de logeerplaats van de Brusselse ambachtslui die het Kasteel Ooidonk restaureerden.